Τι είναι τα κοινωνικά δίκτυα και τα 10 καλύτερα που υπάρχουν

Social Network pinned on noticeboard

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χαρακτηρίζονται από τις δυνατότητες διασύνδεσης και αλληλεπίδρασης των χρηστών, και το περιεχόμενό τους δημιουργείται από τους ίδιους τους χρήστες. Κατατάσσονται σε ορισμένα είδη ή κατηγορίες ανάλογα με το χαρακτήρα και τη χρησιμότητα που έχουν.

Ένα κοινωνικό δίκτυο είναι μια κοινωνική δομή που αποτελείται από ένα σύνολο παραγόντων, όπως άτομα ή οργανισμούς. Στο διαδίκτυο, τα κοινωνικά δίκτυα είναι μία πλατφόρμα που συντηρείται για την δημιουργία κοινωνικών σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων, που συνήθως αποτέλουν ενεργά μέλη του κοινωνικού δικτύου, με κοινά ενδιαφέροντα ή δραστηριότητες.

Οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης είναι οργανωμένες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο με περισσότερο ομαδοκεντρικό χαρακτήρα που παρέχουν, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, μία σειρά από βασικές και δωρεάν υπηρεσίες όπως τη δημιουργία προφίλ, το ανέβασμα εικόνων και βίντεο, τον σχολιασμό σε ενέργειες που γίνονται από άλλα μέλη του δικτύου ή μίας ομάδας, την άμεση ανταλλαγή μηνυμάτων και πολλά άλλα.

Social Media Logotype Background

Επιπλέον, επιτρέπεται στα μέλη να μοιράζονται ιδέες, φωτογραφίες, δημοσιεύσεις, δραστηριότητες, εκδηλώσεις, και άλλα κοινά με μέλη που ανήκουν στο δίκτυό τους. Μαζί με τις ιστοσελίδες αναζήτησης, οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης είναι μεταξύ των πιο δημοφιλών ιστοσελίδων όλων των κατηγοριών και όλων των ιστοσελίδων. Το στατιστικό αυτό ισχύει για όλο το κόσμο.

Παρακάτω θα δούμε μερικές από τις πιο δημοφιλής ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, και για όσους δεν έχουν γνώσεις στο σχετικό θέμα καλό είναι να ρίξουν μια ματιά στο παρόν άρθρο μιας και θα τους βοηθήσει όχι μόνο να κατανοήσουν τι είναι τα κοινωνικά δίκτυα αλλά και πόσα ακόμα υπάρχουν εκτός το Facebook και πως μπορούν να τους βοηθήσουν και να τους διευκολύνουν την καθημερινότητα τους (μερικά από τα παρακάτω, όχι όλα).

Facebook

newsfeed

Περιγραφή: Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σταθερά στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης ιστοσελίδων και κάποιες φορές αποτέλεσε την υπ’ αριθμόν ένα (1) ιστοσελίδα παγκοσμίως ξεπερνώντας για σημαντικά χρονικά περιθώρια ακόμα και την Google. Το Facebook είναι η ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης με τα περισσότερα μέλη από όλο τον κόσμο.

Βίντεο:

Google+

google-plus-arrows-final

Περιγραφή: Το Google Plus, ή πιο απλά Google+, είναι η απάντηση της Google στον ανταγωνισμό. Γίνεται φανερή προσπάθεια να διαφοροποιηθεί από τον ανταγωνισμό ‘υιοθετώντας’ έναν διαφορετικό σχεδιασμό και ενσωματώνοντας ανανεωμένες λειτουργίες κοινωνικής δικτύωσης που δεν υπάρχουν σε καμιά άλλη ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης. Η πρώτη γνωριμία είναι λίγο πολύπλοκη, ωστόσο, αξίζει το κόπο να διαθέσετε τον χρόνο σας. Αξίζει να ενημερώσουμε πως το Google+ αυτή τη στιγμή μετράει πάνω από 650 εκατομμύρια χρήστες, πράγμα που το κάνει το δεύτερο (μετά το Facebook) κοινωνικό δίκτυο με το περισσότερο κόσμο και συνεχίζει να ανεβαίνει καθημερινά.

Βίντεο:

Twitter

twitter

Περιγραφή: Κερδίζει καθημερινά την εμπιστοσύνη των χρηστών του διαδικτύου και τα μέλη της αυξάνονται συνέχεια. Το Twitter διαφοροποιείται από τις ιστοσελίδες του ανταγωνισμού ως προς τις ενέργειες που τα μέλη μπορούν να κάνουν με πιο σημαντική την ανάρτηση δημοσιεύσεων οι οποίες δε ξεπερνούν τους 140 χαρακτήρες. Διαβάστε περισσότερα σχετικά με το τι είναι το Twitter και το πώς λειτουργεί.

Βίντεο:

LinkedIn

Linkedin-Network1

Περιγραφή: Πριν καιρό αναρωτιόντουσαν κάποιοι σχετικά με το μέλλον της LinkedIn. Σήμερα αποτελεί κορυφαίο σημείο συνάτησης στο Web για επαγγελματίες και επιχειρήσεις που επιδιώκουν την προβολή τους σε μία ιστοσελίδα που αξιοποιεί την κοινωνική δικτύωση αλλά με πιο επαγγελματικά και επιχειρηματικά χαρακτηριστικά. Προτείνεται ανεπιφύλακτα σε όσους ασχολούνται, κυρίως, με το εξαγωγικό εμπόριο.

Βίντεο:

Pinterest

pinterest-pinboard-600

Περιγραφή: Οι πρώτες εντυπώσεις στο άκουσμα ότι κατασκευάστηκε άλλη μία ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης δεν ήταν ότι καλύτερο καθώς αυτό απαιτεί μία επιπλέον σύνδεση σε μία ιστοσελίδα που ουσιαστικά ήδη υπάρχει. Όμως, το Pinterest διαφοροποιείται στο γεγονός ότι εστιάζει περισσότερο στη κοινωνική δικτύωση με αντικείμενο την ανταλλαγή φωτογραφιών. Αυτός είναι ο λόγος που προτιμάται από τους web users.

Βίντεο:

Myspace

9145

Περιγραφή: Πρόσφατα αναβαθμίστηκε ο καθολικός σχεδιασμός της ιστοσελίδας και το περιβάλλον στο οποίο επιδρούν καθημερινά εκατομμύρια χρήστες έγινε ελκυστικότερο. Οι λειτουργίες και τα χαρακτηριστικά του Myspace, όπως κάθε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, αναπτύσσονται σύμφωνα με τις τάσεις της εποχής. Εστιάζει περισσότερο στη μουσική βιομηχανία.

Βίντεο:

Digg

digg-reader-mac

Περιγραφή: Το Digg είναι μια ιστοσελίδα που εστιάζει στην ενημέρωση των χρηστών χρησιμοποιώντας εξωτερικούς συνδέσμους από άλλες ιστοσελίδες ενημέρωσης. Ο κάθε χρήστης έχει τη δυνατότητα να δημοσιεύσει το δικό του άρθρο, και αν αυτό μαζέψει αρκετά diggs το άρθρο του πάει απευθείας στην αρχική σελίδα του Digg και γίνεται άμεσα δημοφιλή. Οι χρήστες μπορούν να αποθηκεύουν τα άρθρα τα οποία τους αρέσουν και έχουν τη δυνατότητα να τα βλέπουν όποτε αυτοί θέλουν όπως επίσης και να τα διαγράφουν. Τέλος πριν από λίγο καιρό και με το κλείσιμο του Google reader το Digg έβγαλε το δικό του reader, το Digg reader από το οποίο ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να προσθέτει τις αγαπημένες τους ιστοσελίδες και να διαβάζει τα νέα του από εκεί.

Βίντεο:

Tumblr

tumblr_mn233qkzaC1sqnyuso1_1280

Περιγραφή: Το Tumblr είναι ένα εργαλείο δημιουργίας blog που κάνει το blogging απλό και κατανοητό. Παρά τα μόλις στα 3 χρόνια ύπαρξης του, έχει στρέψει πολλά βλέμματα.

Βίντεο:

Reddit

reddit

Περιγραφή: Αυτοαποκαλείται «η πρώτη σελίδα του διαδικτύου» και έχει εξελιχθεί σε ένα πραγματικά ιντερνετικό φαινόμενο. Το Reddit είναι ένα ειδησεογραφικό κοινωνικό δίκτυο -αλλά φυσικά όχι μόνο με τη στενή έννοια της ειδησεογραφίας- όπου οι εγγεγραμμένοι χρήστες αναρτούν περιεχόμενο και άλλοι το ψηφίζουν θετικά ή αρνητικά διαμορφώνοντας έτσι τη θέση του στις διάφορες θεματικές σελίδες του σάιτ και στην πρώτη σελίδα. Είναι παρόμοιο με το Digg με λίγες να είναι οι διαφορές ανάμεσα τους.

Βίντεο:

DeviantART

deviantart_logo__water_drops__by_dracu_teufel666-d4se13n

Περιγραφή: Μία πραγματικά διαφορετική ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης που αποτελεί MUST για όλους εκείνους που όχι μόνο αρέσκονται στο να προωθούν τα οπτικοποιήματα άλλων δημιουργών αλλά να προβάλλουν τις δικές τους αυθεντικές προτάσεις στο χώρο της ψηφιακής δημιουργίας. Είμαι σίγουρος ότι το DeviantART θα σας ενθουσιάσει ποιοτικώς και ποσοτικός.

Βίντεο:

Όταν δεν βρίσκεται μπροστά από μία οθόνη, παραμιλάει, τρέμουν τα χέρια του και έχει σπασμούς. Φανατικός «PCάς», με έφεση στο web design, δεν «καίγεται» συχνά αλλά όταν το κάνει, φωνάζουμε την Πυροσβεστική.