Για τις γιορτές το ζεστό κρασί επιβάλετε σε συγκεκριμένες περιπτώσεις

Citizen - Wine 3

Το ζεστό κρασί άρχισε να γίνεται με τον καιρό όλο και πιο γνωστό, με τον κόσμο να αρχίζει να το προτιμάει κάθε φορά και περισσότερο. Ωστόσο όταν αναφέρομαι για ζεστό κρασί δεν αναφέρομαι για ένα συγκεκριμένο, είναι πολλά και φτιάχνονται με διάφορους τρόπους, κυρίως όμως είναι γνωστά από τα πολλά μπαχαρικά που περιέχουν. Μερικά γνωστά ονόματα ζεστών κρασιών είναι τα: mulled wine, vin chaud, Glühwein, glögg, vin brulé και quentão. Αν ετοιμάζετε κάποιο πάρτι για την περίοδο των γιορτών, τότε σίγουρα είναι must.

Citizen - Wine 1

Η ιστορία των ζεστών κρασιών μας μεταφέρει αιώνες πίσω, όπου εκείνους τους καιρούς τα κρασιά χαλούσαν αρκετά γρήγορα και δεν ήταν γευστικά, έτσι ξεκίνησαν να προσθέτουν διάφορα μπαχαρικά με αποτέλεσμα όχι μόνο για να διαρκούν πολύ περισσότερο αλλά και για καλύτερη γεύση. Εκείνους τους καιρούς τα ζεστά κρασιά κρατούσαν τον κόσμο ζεστό τους κρύους χειμώνες. Σήμερα, τα ζεστά κρασιά έχουν πάρει πολλές παραλλαγές (και είναι πολλές), παρόλα αυτά στην Γερμανία και σε άλλες Βόρειες χώρες τα λεγόμενα “glögg” αποτελούν μέχρι και σήμερα βασικό στοιχείο των Χριστουγέννων. Συνήθως, το ζεστό κρασί συνοδεύεται από κλασσικές λιχουδιές της περιόδου, όπως τα gingerbreads.

Citizen - Wine 2

Υλικά:

2 φιάλες κόκκινο κρασί
1 κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
1 κουτ. γλυκού γαρίφαλο
2 φύλλα δάφνης
4 κάψουλες αστεροειδής γλυκάνισος
4 μπαστουνάκια κανέλα
12 κουτ. γλυκού καφέ ζάχαρη
1/3 φλυτζανιού χυμός πορτοκάλι
Φλούδα ενός πορτοκαλιού
Φλούδα ενός λεμονιού
1 πορτοκάλι κομμένο σε ροδέλες

Παρασκευή:

Κλείστε σε ένα πάνινο πουγκί όλα τα μπαχαρικά και τους φλοιούς των φρούτων και δέστε με ένα νήμα. Αυτό θα αποτρέψει μικρά κομματάκια από το να ανακατευτούν με το κρασί και έτσι αυτό θα πίνεται πιο εύκολα.

Βάλτε το κρασί μαζί με το πουγκί σε μία κατσαρόλα και θερμάνετε αργά αργά μέχρι να μοσχομυρίσει η κουζίνα σας (περίπου 15 λεπτά). Μην αφήσετε το κρασί να πάρει βράση – απλώς σιγοβράστε αργά.

Προσθέστε τη ζάχαρη με τον χυμό πορτοκάλι και ανακατέψτε. Δοκιμάστε για να δείτε αν είναι αρκετά γλυκό και προσαρμόστε το μίγμα αναλόγως.

Βάλτε μία ροδέλα πορτοκάλι σε κάθε κούπα και προσθέστε το κρασί με μία κουτάλα. Ανακατέψτε και σερβίρετε με ένα μπαστουνάκι κανέλα σε κάθε κούπα!

Η συνταγή διαφέρει από χώρα σε χώρα και από άτομο σε άτομο, κάνε αυτό που πιστεύεις ότι θα αρέσει περισσότερο σε εσένα και την οικογένεια η τους φίλους σου και απολαύστε τα πιο ζεστά Χριστούγεννα.

Το παραπάνω άρθρο γράφτηκε αρχικά για το περιοδικό Citizen και μπορείς να το διαβάσεις στη σελίδα 47.

Όταν δεν βρίσκεται μπροστά από μία οθόνη, παραμιλάει, τρέμουν τα χέρια του και έχει σπασμούς. Φανατικός «PCάς», με έφεση στο web design, δεν «καίγεται» συχνά αλλά όταν το κάνει, φωνάζουμε την Πυροσβεστική.